دانستی های مهم درباره عفونت HPV
عفونت HPV یکی از شایعترین عفونتهایی است که از طریق رابطه جنسی منتقل میشود. متاسفانه برخی از افراد اطلاعات دقیقی از این بیماری نداشته و تصور میکنند که هیچ درمانی برای آن وجود ندارد. بنابراین در این مقاله به بررسی کلی عفونت HPV یا همان زگیل تناسلی پرداختیم.
عفونت HPV چیست؟
ویروس پاپیلوم که تحت عنوان عفونت HPV شناخته شده است، یکی از شایعترین عفونتهایی است که در بعضی موارد هیچ علائمی ندارد و سیستم ایمنی بدن به خودی خود آن را درمان میکند. این ویروس دارای ۱۰۰ نوع مختلف است که بر روی سلول های اپیتلیال با سطح صاف و نازک و همچنین بر روی سطح پوست زندگی می کنند. این ویروس بر روی دستگاه تناسلی، دهان و گلو تاثیر مستقیمی دارد، در نتیجه بر روی سطح واژن، دهانه رحم و آلت تناسلی، در داخل دهان و گلو یافت میشود.
چند نوع HPV داریم؟
همانطور که در بالا به آن اشاره کردیم، ویروس HPV دارای ۱۰۰ نوع مختلف است، که بعضی از آنها به قدری خطرناک هستند که منجر به مرگ انسان میشوند. این ویروس عموما در حالت ویروس بر روی سطح بیرونی یا داخلی پوست به صورت زگیل بروز میکند. ۶۰ نوع از این ویروس به شکل زگیل بر روی دست و پا یافت میشوند، و ۴۰ نوع باقی مانده بعد از رابطه جنسی منتقل میشود. در حقیقت همین ۴۰ نوع که از طریق رابطه جنسی منتقل میشود خطرناک است و باید احتیاطهای لازم را انجام داد.
توجه داشته باشید که اچ پی وی نوع ۱۷ و ۱۸ در ۷۰ درصد موارد تبدیل به سرطان دهانه رحم شده و جزو عفونتهای پر خطر محسوب میشود. علاوه بر این دو مورد،۳۱،۳۳،۴۵،۵۲،۵۸ نیز از موارد پر خطر به حساب میآیند.
نوع ۶ و ۱۱ اچ پی وی از جمله موارد کم خطری هستند که به شکل زگیل هستند و به ندرت عامل سرطان میشوند. البته در رابطه جنسی با فرد آلوده نباید توقع داشت که بروز عفونت به سرعت انجام شود، چرا که زگیل ها یک هفته یا ماه ها بعد از رابطه جنسی با فرد آلوده ،در بدن بروز میکنند.
علائم عفونت HPV چیست؟
عفونت HPV در هفتاد درصد موارد هیچ گونه علائمی ندارد، و همیشه باعث سرطان نمیشود. به طوریکه در ۹۰ درصد موارد، اگر فرد اقدامات لازم را انجام دهد، طی ۶ تا ۲۴ ماه این عفونت از بین می رود. این اقدامات باید در راستای افزایش سیستم ایمنی بدن باشد. مثل استفاده از داروهایی که برای افزایش سیستم ایمنی بدن هستند. همچنین ورزش کردن و داشتن تغذیه مناسب، استراحت کافی، عدم مصرف سیگار و قلیون سبب تقویت سیستم ایمنی بدن میشود. در این شرایط خود سیستم ایمنی بدن میتواند این ویروس را از بین ببرد.
در ۱۰ درصد باقی مانده، اگر کنترل مناسب صورت نگیرد، احتمال ایجاد سرطان، بخصوص سرطان نواحی تناسلی وجود دارد. متاسفانه در آقایان، عفونت HPV شیوع بیشتری دارد، حتی اگر ضایعه کمتری دیده بشه، ولی به صورت تحت بالینی درگیری بیشتری با این بیماری دارد.
چگونه عفونت HPV را تشخیص دهیم؟
خانم ها می توانند از طریق تست پاپ اسمیر که سالیانه انجام میشود، نوع و وجود HPV را تشخیص دهند. آقایان هم اگر ضایعهای روی بدن شان وجود ندارد، می توانند با مراجعه به دکتر اورولوژی و انجام تست HPV این بیماری را تشخیص دهند و ناقل بودن این بیماری را متوجه شوند.
چگونه میتوان از بیماری HPV جلوگیری کرد؟
با انجام واکسیناسیون به موقع میتوان از این بیماری جلوگیری کرد. بهترین زمان برای خانمها تا سن ۲۶ سالگی و آقایان تا سن ۲۱ سالگی است. نداشتن شرکای جنسی متعدد، استفاده از کاندوم از دیگر راههای های جلوگیری از این بیماری است. یکی از بهترین روشها برای جلوگیری از عفونت HPV، واکسیناسیون است. واکسن گارداسیل که امروزه در بازار یافت میشود، براساس ساختار ۴ سویه است. ۴ سویه عبارتاند از: سویه های ۶ و ۱۱ که عامل بیش از ۹۰ درصد زگیل های تناسلی و کم خطرتر هستند، و سویه های ۱۶ و ۱۸ که عامل بیش از ۷۰ درصد موارد سرطان رحم و خطرناکتر هستند، را میتواند درمان کند.
این واکسن را به صورت رو به صورت ۶-۲-۰ یعنی زمان تزریق را اگر صفر درنظر بگیریم، دو ماه بعد از تزریق اول و شیش ماه بعد از تزریق اول تزریق میکنند. بهترین زمان هم برای خانمها تا زیر ۲۶ سالگی و برای آقایان تا زیر ۲۱ سالگی است. یعنی در سنین نوجوانی و جوانی که فعالیت جنسی بیشتر است.
با رعایت نکات بهداشتی در رابطه جنسی خود و تقویت سیستم ایمنی بدنتان، به راحتی میتوانید از این ویروس جلوگیری یا درمان کنید.
به روزلند با ایجاد مجله پزشکی سعی بر آن دارد تا اطلاعات افراد در حوزه بهداشت و سلامت را افزایش دهد
دکتر ندا حاجیها توضیحات تکمیلی در رابطه با عفونت HPV در قالب یک ویدیو کلیپ منتشر نموده اند می توانید شبکه اجتماعی ایشان را از طریق لینک زیر دنبال کنید
https://www.instagram.com/drnedahajiha/